Kathe en Ella op avontuur

Kathe en Ella op avontuur

Na een succesvol BK trokken Kathe en Ella meteen door voor de WTT Youth Contender van Metz en de Youth Contender van Spa. Na 3 dagen competitie blikken we even terug op het afgelopen tornooi.

Kathe en Ella zijn beiden top in hun leeftijdsreeks in België. Ze hebben allebei gekozen voor een alternatief traject buiten de topsportwerking van Vlaanderen vanwege verschillende zaken. Ten eerste zagen beide dames op tegen het internaatleven. Daarnaast zijn hun interesses breder dan enkel tafeltennis en kiezen ze ook bewust voor andere scholen. Vele tafeltennissers stellen zich vragen bij deze keuze maar TT Kempen heeft ondertussen ook al heel wat spelers afgeleverd aan de topsportschool. Het is dus niet zo dat we kinderen niet willen laten doorgroeien naar deze topsportwerking maar we willen hen wel een alternatief aanbieden indien ze zich niet goed voelen bij de opgelegde weg vanuit de federatie.

Kunnen wij evenveel uren aanbieden? Waarschijnlijk niet…kunnen we hen evenveel kansen bieden internationaal? Zeker niet…We proberen echter wel onze uren zo kwaliteitsvol mogelijk te maken zodat spelers ook bij ons een mooie weg kunnen afleggen op weg naar de nationale top. En internationaal? Dromen mag toch zeker? Na een open gesprek met de Vlaamse tafeltennisliga blijkt ook dat een samenwerking mogelijk is. Onze jeugd kan, indien ze de juiste stappen blijven zetten, rekenen op enkele extra trainingen of af en toe een internationaal tornooi of stage. De federatie geeft echter wel (terecht) aan dat het moeilijk zal worden om op dit niveau te blijven meedraaien. Als we dan één ding geleerd hebben tijdens de laatste 3 dagen…dan is het dat wel!

Maandag:

Kathe startte in de U13 reeks met een 3/1 verlies tegen een dame uit Oezbekistan. Ze werd niet weggespeeld en ook de 4de set was spannend. Het viel wel meteen op dat de mentale weerbaarheid van de dames veel groter is dan onze spelers. Het roepen en oppeppen van de andere spelers is imponerend en Kathe en Ella vinden daar vaak geen antwoord op. In de 2de wedstrijd van de poule speelde Kathe tegen een sterke Duitse verdedigster. Het geloof in eigen kunnen was ver te zoeken en Kathe verloor 3 t 0 al had de Duitse het in elke set even moeilijk. In de 3de wedstrijd wist Kathe nog te winnen van een speelster uit Oekraïne. We kunnen zeggen dat Kathe zeker mogelijkheden had tot winnen maar achteraf gezien bleek ook dat de Duitse finale speelde in de reeks u13 en dat de Oezbeekse nipt eruit werd gespeeld in de kwartfinale. Ella was enorm zenuwachtig in de eerste wedstrijd en verloor die dan ook kansloos met zware cijfers tegen een Duits meisje. In de wedstrijd daarna ging het al iets beter waarbij ze verloor tegen een Roemeense speelster met 3/0. Ella kreeg steeds meer haar zenuwen onder controle en in de laatste wedstrijd werd er elke set nipt verloren. We moeten echter de cijfers ook niet verbloemen, 3 keer 3/0 verlies was zwaar om te dragen.

Duitse tegenspeelster Kathe in finale

 

Dinsdag:

Op dag 2 speelden de meisjes in de u15 reeks in een poule van 3. Ella verloor de eerste wedstrijd opnieuw tegen een zeer sterke Duitse speelster met 3/0. In de 2de wedstrijd speelde ze echter voortreffelijk en verloor ze nipt met 11/8 in de 5de set na een hoogstaande partij. Ella vocht voor elk punt, liet zich horen in de zaal en toonde heel wat mentale weerbaarheid. Kathe verloor in de reeks U15 ook meteen kansloos van een Duitse speelster. In de wedstrijd erna was er zeker iets mogelijk tegen een Spaanse deelneemster. Kathe kon echter nooit een echte vuist maken en verloor met 3/1. Het tornooi in Metz was daardoor voor beide dames al op dinsdag afgelopen.

Op woensdag hebben we dan nog gekeken naar de andere dames in de finale. Er werd heel wat geleerd van de andere dames waarbij we ook bv. Julie Van Hauwaert enkele wedstrijden zagen winnen. We hebben heel wat kunnen leren van de afgelopen dagen en kijken daarbij ook graag in eigen boezem. Er zijn een aantal zaken die nog moeten verbeteren om op dit niveau mee te draaien.

Julie in actie

TT Kempen moet op zoek:

  • Naar meer uren training
  • Naar meer specifieke uren training gericht op bal 1/2/3 (service, ontvangst en 1ste bal)
  • Naar meer spelers van een hoger niveau om tegen te trainen
  • Naar meer meisjes van een hoog niveau om tegen te spelen

De spelers zelf zullen:

  • Beter moeten klaar zijn voor de wedstrijden en dus zorgen voor een betere voorbereiding net voor de wedstrijden
  • Mentaal sterker in hun schoenen moeten staan en meer leren spelen punt voor punt
  • Beter leren keuzes maken op cruciale momenten in wedstrijden
  • Hun foutenlast moeten verlagen op ontvangst en openingen

We hebben nog een lange weg af te leggen als organisatie. We zullen er dan ook alles aan doen om te bekijken waar we kunnen bijsturen. De meisjes zelf kijken vol goede moed uit naar het 2de deel van deze week met de U13 reeks in SPA. We hopen, samen met hen, dat ze daar alweer enkele nieuwe opgepikte zaken kunnen gebruiken voor een beter resultaat. Na een tijdje is het de bedoeling om geen toerist te zijn op deze tornooien, maar een echte deelnemer met kans op resultaat. Aan ons allemaal om daarmee aan de slag te gaan.

Bent u een speler uit Nederland of België met meer ambitie? Neem vrijblijvend contact met ons op en samen bekijken we de mogelijkheden.

Related Posts